Zabkeksz
(16 darab)
20 dkg zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg őrölt dió
3-4 ek. cukor (mennyiség attól függ, cukrozott-e a dió)
fél tk. szódabikarbóna
1 tk. fahéj
10 dkg vaj
1 tojás
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük.
Hozzáadjuk a tojást és a kissé felmelengetett vajat.
Kézzel gyúrva összeállítjuk a tésztát. Ne legyen ragacsos, de össze kell állnia. Ha ez nem történik meg, tegyünk hozzá még egy kis vajat vagy margarint.
A tésztát 16 felé osztjuk. Golyókat formázunk, tenyerünk közt kilapítjuk és sütőpapírral fedett tepsire helyezzük.
160 fokon kell sütni kb. 15 percig összesen. Félidőben érdemes megfordítani őket, amikor a tetejük már nem puha. Amikor már az aljuk se ragad, kész vannak.
Megjegyzés:
Nem édesség és nem desszert, nem valami édes ennyi cukortól. Tejjel vagy teával fogyasztva reggelire való.
Tipp:
Egyél mellé egy jó almát, úgy a legfinomabb!
Jó étvágyat!