Régen, amikor még a magam ura voltam és (ugyanúgy, mint most) hétköznap este 10-től reggel 6-ig volt időm aludni, akkor így alakult az estém:

21:55 - Abbahagytam, amit éppen csináltam, elmentem fogat mosni és pisilni, aztán lefeküdtem aludni.

Mostanában ez valahogy így alakul:

21:30 - Éppen befejezünk egy memóriajátékot Mojszival. Felhívom rá a figyelmét, hogy fél tíz van, menni kell aludni. Tiltakozik, követeli, hogy játsszunk még egyet. Beleegyezek, hogy hat kártyával játsszunk egy nagyon gyors játékot.

21:40 - Jojó megnyeri a hat kártyás játékot, mert memóriajátékban verhetetlen, függetlenül attól, hogy hat vagy hetvenkettő kártyával játszunk. Mondom neki, hogy induljon fogat mosni. Nem hajlandó, kifejti, hogy utál aludni menni. Kifejezem megértésemet, de újfent elmagyarázom, hogy hétköznap időben kell aludni menni és felkelni, mert óvodába kell mennie, nekem meg dolgozni, mert ha nem dolgozok, nem kapok pénzt, ha nem kapok pénzt, nem tudok kaját venni, és ha nem tudok kaját venni, éhenhalunk. Mojszi puffogva elindul fogat mosni.

21:50 - A fekhelyeinket (két összetolt matrac, mert újabban ott tanyázik mellettem) már elrendeztem és éppen fogat mosok a mosdónál. Jojó már fogat mosott és a kád szélén ülve figyel, mert ragaszkodik hozzá, hogy megvárjon. A lába nem ér le a földre, úgyhogy elég veszélyes a helyzet.

21:51 - Ahogy az várható, Jojó hanyatt beleborul a kádba. Eldobom a fogkefét, Jojót kihalászom a kádból. A szégyene nagyobb, mint a fájdalma, úgyhogy nem bőg. A nedves pizsamáját leveszem, szárazat keresek, ráparancsolok, hogy vegye fel.

22:00 - Befejezem a fogmosást, elmegyek pisilni. Jojó követ, mint az árnyék. Azt mondja, neki nem kell pisilnie.

22:05 - Lefekszünk aludni. Jojó egy csomó végtagját rám teszi, nem kényelmes, nem tudok elaludni. Megkérem, hogy maradjon a saját térfelén.

22:10 - Már majdnem alszok, csak az zavar, hogy Jojó csimpaszkodik a kezembe és összeizzasztotta.

22:15 - Visszaszereztem a kezem és éppen álomba zuhanok. Ekkor Jojó hangosan méltatlankodni kezd, hogy melege van és szomjas. Felkel, leveszi a pizsamanadrágját és kimegy inni. Utána pisilni is elmegy. Világos van, úgyhogy nem tudok visszaaludni.

:)

Tudom, hogy előbb kéne aludnia menni ennyi idősen, de kivitelezhetetlen, amíg apám abban a szobában lakik, ami Jojóé lenne. Még kb. fél év, ha minden jól megy... Jojó egyébként úgy tűnik, nem sínyli ezt meg, mert délután az oviban is alszik. Suliban ez nyilván nem lesz már így.

Ma péntek van, mégis hasonlóan kell igyekezni aludni majd, mert holnap reggel 9-re megyünk egy jónak tűnő általános iskolába, ahol "iskolakóstoló" programok lesznek ovisoknak.

Ma este 7-ig őrzöm a telefont itt a munkahelyemen (minden nap egy valakinek ezt kell tennie, és ma enyém a nemes feladat), aztán mehetek csak haza. Noé ment Jojóért az oviba, mert egyébként ez egy gyerekmentes hétvége lenne, úgyhogy Dodót már átvette az apja. Jojó apja is jön holnap a suliba, ő is megnézi, mi van ott, aztán a programok után viszi magával Jojót.