Újabb hőhullámocska közeleg a hétvégére, 35-38 fok várható. Részemről: Hurrá, nem fogok fázni! :) De tudom, a többségnek ez kínszenvedés, hát gondoltam, írok már egyszer arról, hogy én mit teszek a hőségben, hogy ne legyen semmi bajom.

Először is, ezek a tanácsok azokra vonatkoznak, akik olyan helyen töltik a hőséget, ahol nincs légkondi. Aki olyan helyen tölti a hőhullámokat, ahol van légkondi, az most befejezheti a nyavalygást, mert semmi baja nem lesz. Azonban hűtetlen lakásban tölteni sok egymást követő forró napot, az már veszélyes is lehet, főleg idős embereknek. Az megvan, hogy az évezred első komoly európai hőhulláma idején (2003), ami leginkább Franciaországot sújtotta, 15 ezer ember halt meg ott, mert egyszerűen nem tudták, mit kell csinálni, ha napokig 40 fok van? Azóta már nem is annyira ritkák az európai hőhullámok, mint észrevehettük, és garantálom, hogy egyre durvábbak lesznek a jövőben, úgyhogy nem árt felkészülni és idős rokonainkat felkészíteni.

Első hiba, amit elkövetnek az emberek: kinyitják az ablakokat nappal. Mert ugye a múltban úgy volt, hogy "meleg van, kinyitom az ablakokat, hadd járjon a levegő". 25 fokos nyarakon ez oké volt, de már nem itt tartunk. Egy hete is, mikor volt az a kis hőhullám, mit láttam, mikor jöttem felfelé a lépcsőházban kora délután? (Éppen kéthetes szabimat töltöm itthon.) Az egyik idős lakónál tárva-nyitva a lakásajtó meg az összes ablak meg az erkélyajtó. 36 fok volt akkor éppen odakinn. Magyarán szépen felfűtötte a lakását majdnem annyira! Ennyire szeret izzadni?

Helyette mit kell csinálni? KORÁN reggel becsukni mindent ÉS redőnyt lehúzni vagy redőny hiányában sötét színű és vastag függönyt kell behúzni. Igen, olyan sötét lesz, hogy villanyt kell gyújtani nappal. De takarékos izzókkal számolva ez semmiség, sokkal olcsóbb, mint a légkondi. Kell még egy ventilátor is, de az se fogyaszt sokat. És lássatok csodát, máris hűvösebb lesz bent a levegő, mint ha minden nyitva lenne. Vannak, akik arra panaszkodnak, hogy a "ventilátor nem ér semmit, mert csak a meleg levegőt keveri". Ez akkor fordul elő, ha valaki nem követi, hogy KORÁN reggel zárkózik be. Hőségriadók idején már délelőtt is legalább 30 fok van, ha ezt valaki beengedi a lakásába, akkor már cseszheti, izzadni fog. Addig kell becsukni az ablakokat, amíg olyan a kinti hőmérséklet, amit bent is el tudunk viselni. A legalacsonyabb hőmérséklet 20-25 fok szokott lenni hőségriadó idején, és ez hajnalban szokott bekövetkezni, szóval érdemes korán kelni, még ha nem is hajnalban, akkor ablakot csukni és vissza csicsibe, ha ráérünk. Még egy fontos hozzávaló a hőség elviseléséhez: nedves rongy (lehet textilpelus, törölköző vagy konyharuha) a nyakunkba. Érdemes kipróbálni, hogy ez mennyit segít egy ventilátorral kombinálva! És persze mindeközben minél kevesebb ruhát kell felvenni, rengeteget számít pl. ujjatlan, szellős felső egy rövid ujjú póló helyett. Aztán, amikor leszáll az éj, de tényleg csak akkor, ki lehet nyitni minden ablakot egészen következő reggelig.

A fenti dolgok a kényelmet szolgálják, azonban ennél is fontosabb az egészség. Ehhez pedig napi 2-3 liter vizet vagy ízesítetlen gyümölcsteát vagy ehhez hasonlót kell inni. Ezt sem tudták azok a szerencsétlenek, akik meghaltak 2003-ban - meg az azóta bekövetkezett hőhullámok alatt is halnak meg sokan kiszáradás miatt.

Az ember egyéni kényességétől függ, hogy a fenti intézkedéseket mikor vezeti be, én akkor szoktam, ha napokig 36-40 fok közt van a délutáni hőség. Mindezt egyébként a saját káromon (kárunkon) tapasztaltam ki még a néhai tetőtéri lakásunkban. Mi is azzal kezdtük, hogy "szép az idő, nyissunk ablakot". Aha, csak a 37-38 fok az nem "szép idő". :)

Sok sikert mindenkinek! :)