Jojó túl van az első teljes iskolahéten és eddig tetszik neki! Nagyon örülök, hogy nem vették el az életkedvét, és remélem, ez így is marad. A bárgyú "kísérleti tankönyvein", hülye erkölcstan óráján és túlzásba vitt testnevelésén túl csupa pozitívum van a suliban. Először is szerencsére máris tanul angolul, ami annak köszönhető, hogy ügyesen bekerült ebbe a két tanítási nyelvű osztályba. Hatékonyan tanítják, ő pedig gyorsan tanul, ez már most érezhető. Itthon büszkén mondja a szavakat és mondatokat, amiket tanult, mindenre helyesen emlékszik és a kiejtése is szuper! Miután ezt megállapítottam magamban, másnap az angoltanárja is (aka Bogi anyja), mondta nekem, hogy Jojó angolórán bátor, hangosan és szépen mondja az angol szavakat és érezhető, hogy "nem szűz a füle az angolra". (A rajzfilmeket eredetiben töltöm le neki, nem szinkronosan.) Hetente egyszer egy igazi angol nénivel is van órájuk, aki nem tud magyarul, mesélte Jojó. Ez is szuper szerintem!

Folytatódik a korcsolyaoktatása, aminek ő mondjuk nem annyira örül, de igazából az is egy hasznos tevékenység. Mivel a kormány heti 5 tesiórát írt elő minden gyereknek, a suliknak ezt valahogy meg kell oldani. Itt nálunk úgy oldják meg, hogy heti 4 napon van, abból az egyiken két óra azzal megy el, hogy elmennek a koripályára, átöltöznek, koriznak / hokiznak egy órát, aztán összecuccolnak és vissza a suliba. Így a suli elmondhatja, hogy ezzel is letudott két tesiórát. Nem is lehetne ezt jobban megoldani!

Jojó a tőle megszokott módon hamar alkalmazkodott az új elvárásokhoz, de azért reggel szokott pityeregni, amikor otthagyom. Az idei hosszú nyaralások óta, amiket az apjáékkal töltött és engem közben sokáig nem látott, nehezen tud elválni tőlem. Ez már a nyár végi néhány maradék ovis héten is érezhető volt, reggel pityergett és nem akart bemenni az oviba, pedig az egy megszokott hely volt számára és szeretett ott lenni. Korábban sose csinált ilyet. Most ezt az iskolában még tetézi az, hogy teljesen új hely, idegenekkel. Ott van viszont Bogi! Ő egy igazi jóbarátnak tűnik - bár szoktak persze veszekedni is, emiatt már mindketten kaptak fekete felkiáltójeleket az üzenőjükbe! De azért többségében piros pontjai vannak Jojónak. Visszatérve Bogira, talán azért, mert neki egész nap ott van az anyukája a suliban, vagy mert egyszerűen ilyen "morning person", reggel mindig vidám. A pityergő Jojót olyan kedvesen szokta vigasztalgatni, mintha nem is egy másik hatéves lenne, hanem egy nagyobb gyerek. Átöleli, fogja a vállát, vagy csak aranyosan kérdezgeti, hogy "mi baj, Jojó?" Nagyon cukik. :) Így nekem is könnyebb otthagyni, mikor látom, hogy együtt indulnak reggelizni.

Aztán amikor megyek érte délután, akkor persze már semmi baja és vidám. Az osztályfőnök is mondta, hogy hamar túlteszi magát a reggeli bánatán és a délelőtti órákon is ügyes és szorgalmas. Ahogy az elsőben lenni szokott, az ofő tanít mindent, tehát Jojónak az angolon kívül mindent.

Azzal szoktam még segíteni neki felvidulni, hogy mindig valami kis meglepit is elrejtek az uzsonnásdobozában, aminek tudom, hogy nagyon fog örülni. Pl. Cheerios, mert azt imádja, vagy néhány szem Jelly Belly. Ezektől olyan boldog tud lenni, hogy szokta mesélni, mennyire jó volt megtalálni őket. :) Azon gondolkozom, hogy majd cetliket is fogok néha tenni a kaja mellé a dobozba. Elég jól tud már olvasni, úgyhogy majd írok neki valami kis üzit, az is jó meglepetés lesz. :)

Különórák közül eddig a street dance indult el, ide jár. Ez ugyanott van, ahol korábban zumbázott és ugyanitt van nekem a TRX. Tetszik neki, azt mondta, hogy jobb, mint a zumba! Lelkesen meg is mutatta, amit eddig tanult. Nagyon vagány lesz, ha ezt a táncformát jól megtanulja. :) Imád táncolni az biztos, de hogy van-e hozzá tehetsége, az majd még kiderül.

Megnéztük a programozó suli bemutató óráját is. A tanfolyam szeptember végén kezdődik. Azzal a módszerrel tanítanak gyerekeket, amit már korábban láttam: könnyen felismerhetővé tett kódsorokat egymás alá rendezve kell utasításokat adniuk valamilyen népszerű rajzfigurának a képernyőn. Neten is lehet ezt gyakorolni, ezt találtam. Hát ezt meg kell majd mutatnom Jojónak, Jégvarázsos!!!! :D Imádni fogja! :) A bemutató órán angry bird kapott el malacot, aztán robotok és cuki zombik ugráltak, Jojónak az is nagyon tetszett és érdekelte. Később a már írás- és angoltudó gyerekek megtanulják a nyers kód írását. A programnyelv, amit tanulnak, Scratch névre hallgat. Ha ez az egész tényleg bejön neki, később majd jó lenne komoly programnyelveket is megtanulnia. Viszont ez az alapja mindennek: meg kell tanulnia úgy gondolkodni, hogy ha a figurának el kell jutnia a-ból b-be, akkor neki ahhoz milyen utasításokat kell adnia. Megtudtuk azt is, hogy a kurzuson minden gyerek saját laptopot kap, hogy legyen módjuk gyakorolni eleget.

És a harmadik különóra, amit kiszemeltem neki, egy rajzos foglalkozás. A rajzhoz egyértelműen van tehetsége, ezt az óvónénijei is többször hangsúlyozták. Az ovi végéhez közeledve egyikük mondta, hogy semmiképpen ne hagyjam elsikkadni ezt, miután suliba kerül, mert ott a gyerekeknek már sokkal kevesebb módjuk van rajzolni. Ezért kerestem rajzos különórát és ezt találtam a közelünkben. Hétfőn lehet kipróbálni először, akkor odamegyünk.

Jojó ezt a hétvégét az apjáékkal és Dodóval tölti. Én ma Robival kertészkedtem az erkélyen. :) Segített a lassan faméretű jukkapálmát, amit Noé anyja annak idején 2007-ben egy kis cserépben kézben hozott nekünk a régi lakásunkba "housewarming giftként" (elnézést nem tudni magyar szavak bizonyos dolgokra :D ) szétültetni háromfelé. Az ültetés után szépen egyesével lemostunk kb. száz pálmalevelet, de igazából kellemes volt ott a napfényes erkélyen. Most van két kicsi meg egy nagy jukkapálmám. :) A nagy a nappaliban maradt, az egyik kicsi Jojó szobájába került, a másik kicsi meg a hűtőszekrény tetejére.