Gyermekeink apái saját megfogalmazásuk szerint "imádják" Vekerdy Tamást, a vén pszichológust, aki leginkább arról híres, hogy gyerekneveléssel kapcsolatos témákban szólal fel / ír. Az előbb említett apák nemrég ezt néhány éves cikket linkelték be a Viber csoportban, ahol négyen szülők a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat beszéljük meg. Az apák nem kommentálták, csak annyi volt a kérdés, hogy meg tudjuk-e nyitni. Noé annyit írt vissza, hogy igen, én meg elolvastam, és annyit írtam nekik, hogy álomvilágban él ez az ember, bár néhány felvetésével egyet tudok érteni. De most akkor itt kifejtem.

Tökéletesen tudok azonosulni például ezzel a mondatával: "A gyerek iszonyatosan fárasztó, kiszívja a vérünket, lerágja a húsunkat, ezért meg kell tőle szabadulni néha." :D

Viccet félretéve, ez a Vekerdy nem vicces. Ebben a cikkben például azt mondja, a gyerekek ne tanuljanak se zenét, se versenysportot. ??? Még szerencse, hogy nem minden szülő fogadja meg ezt a tanácsot, különben nem lennének zenészek a világon, és nem lennének olimpiai bajnok sportolóink se...

Szerinte az iskolás gyerekeknek is napi 4-5 óra céltalan rohangászásra van szükségük... Szerintem viszont a gyerekek emberek, annak minden kiváltságával és felelősségével, nem kismacskák, akik minden számukra fontos tudást megszereznek úgy, hogy rohangálnak, labdákat kergetnek és megtépik egymást. Azzal egyetértek, hogy rendszeresen lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek arra, hogy kismacskaként viselkedjenek, arra vannak a játszóterek, játszóházak, stb., de hogy egy gyereknek baja lesz attól, ha nem ökörködik naponta 4-5 órát, az baromság. Egy kisgyerek sokkal könnyebben és jobban tanul meg bármit, mint idősebb korában, ezt ki kell használni. A mai kisiskolásoknak pedig a 2030-as évek munkaerőpiacán kell majd megtalálniuk a helyüket, és szerintem nagyon meg fogják szívni azok, akik most nem tanulnak idegennyelveket, de akár a programozást is említhetném. Nem túl kicsi hozzá egy óvodás, pláne nem egy kisiskolás, hogy ezek alapjait elkezdje tanulni!

Ami az iskolát illeti, egyetértek, hogy túl sokat foglalkozik hülyeségekkel. Jobb lenne, ha helyette hasznos dolgokat tanítana, mint pl. kisebb korban azt, hogyan kell megtalálni valamit a neten vagy mi az a globális klímaváltozás, nagyobb korban pl. azt, hogyan kell bánni a pénzzel vagy megkülönböztetni a reklámokat a valódi hírektől. De amíg nem tudjuk megváltoztatni az állami tantervet, addig muszáj iskolán kívül megtanítanunk ezeket a gyerekeinknek, különben hülyék maradnak. És ez is időbe telik és nem összeegyeztethető napi 4-5 óra "patak fölött" ugrálással... Hol él ez az ember, különben is?

Kamasz gyerekem még nem volt, de én magam voltam már kamasz. Eme híres pszichológus szerint hagyjuk a kamaszt lustálkodni, amennyit akar, mert neki arra van szüksége. Ez a legnagyobb baromság, amit ebben a cikkben olvastam! Jól is néznék ki, ha a szüleim ezt követték volna és ahelyett, hogy elküldtek iskolába, hagytak volna otthon heverészni! Akik ma felnőttként ráérnek rendszeresen heverészni, mert a munkájuk kényelmes, azok annak idején komolyan vették a tanulást - nem feltétlenül az iskolát, hanem magát az értelmes dolgok megtanulását. Akik meg kamaszkorukban csak lógtak, azok most, felnőttként, heti hét napot gürcölnek éhbérért egy kozmetikai szalonban... vagy éppen börtönből szabadultak... Látom a Facebookon az egykori osztálytársaimat... Nem hiszem, hogy megérte.

Ja, és ami teljesen kiverte nálam a biztosítékot, az meg ez az ékes mondat: "Nem kell vasalni, hordjanak a férfiak olyan inget, ami nem gyűrődik." Hogy mi van? Az fel se merül, hogy a férfi hordjon olyan inget, amilyet akar és VASALJA KI MAGÁNAK? Akinek idáig terjed a gondolkodása, aki ennyire szexista és visszamaradott, mint ez az ember, az nekem ne magyarázzon. Semmiről. Különösen gyereknevelésről ne.