Vége a nyárnak és készülődünk az új tanévre. Ezen a héten szabin voltam itthon, így nem volt nehéz felkészülni. Holnap még elő kell túrni Jojóka ünneplőjét, bekötni neki egy csíkos füzetet üzenő gyanánt, mindjárt bele is írni, hogy hétfőn egyedül hazajöhet a három ofő óra után...

Örülök az önállósodásának. Az idei tanévben arra is szeretném megtanítani, hogy egyedül járjon a különóráira. Úgy néz ki, hogy az egyik gyalog elérhető helyen lesz, a másik pedig 2 metrómegállónyira a zöld metróval.

Visszavágyik a Corvin Rajziskolába, ahova elsős korában járt, de aztán megszűnt az a gyerekeknek kitalált foglalkozás, amit szeretett. Van viszont tiniknek való rajztanfolyam 10 éves kortól. Írtam a sulinak, hogy Jojóka már 9 és fél és szívesen menne, ajánlható-e neki ez a foglalkozás, és szerintük igen. Októberben indul, akkor kipróbáljuk.

A második különórája programozás lesz, amit elsős kora óta a Logiscoolban tanult. Szeretett oda járni egészen az elmúlt tanévig, amikor is az iskola bevezette a saját maga által fejlesztett programnyelvet, és azt kezdte tanítani a gyerekeknek a Scratch helyett. Egyébként egy Scratch utánzatról van szó, csak Jojóka szerint rosszabb. Megmutatta itthon, hogy mi baja vele, tényleg nehézkesebb használni. Nem beszélve arról, hogy minek? A Scratch jól bevált, világszerte ismert, tele van a net oktató videókkal és leírásokkal hozzá, a Scoolcode meg csak a Logiscoolban létezik. Ez az iskolának biztos jó valamire... Bár ha emiatt most elhagyják diákok, akkor felmerül, hogy mennyire éri meg. Ugyanis találtam Jojónak egy programozó sulit, ahol folytathatja a Scratch-et, és mikor kérdezték, mióta tanul programozni és miért vált sulit, akkor bár nem mondtam konkrétumokat, maguktól kitalálták, hogy a Logiscoolba járt eddig és azért hagyja ott, mert ott már nincs Scratch oktatás. Ebből gondolom, hogy nem csak mi vagyunk ezzel így... Szóval a másik suli, amit kinéztem, a Funside. Ennek a sulinak egy angolos nyári táborába járt egyik évben és tetszett neki. Scratch programozás tanfolyamot is szerveznek nem messze tőlünk. Jövő héten szerdán este odamegyünk nyílt napra, hogy megnézzük, milyen.

A harmadik különóra pedig spanyol lesz, ha továbbra is ráér járni hozzánk a félig kolumbiai barátnőm, mint az előző tanévben.

Jojóka a negyedik osztály küszöbén 133 cm magas és 26,7 kg.

A kedvenc képem róla az idei nyárról a lenti. Öcsém készítette a Csendes-óceán partján Kaliforniában.


A blogom idén őszi háttére innen van.