Riki ma lett 11 hónapos és mostanra megtanult járni! Vagyis ő is azok táborát erősíti, akik már egyéves koruk előtt járnak. Volt is ma csodálkozás idegenek részéről, mikor látták totyogni a budaörsi Auchanban meg egy közeli játszótéren és kérdezték, hogy mennyi idős. Hihetetlen gyorsan jutott el idáig az elmúlt egy hónap leforgása alatt onnan, hogy mikor 10 hónapos múlt, akkor ott tartott, hogy bútorokba kapaszkodva lépegetett. Aztán elkezdett egyre gyorsabban lépegetni úgy, aztán elengedte, amibe kapaszkodott és egyre hosszabb ideig álldogállt kapaszkodás nélkül, aztán megtette az első önálló lépését, másnap már kettőt, hármat, ötöt, aztán csak pislogtunk, mikor átsétált egy szobán! Ma pedig megkergetett egy galambot a játszótéren. :) Ügyesen mászik is felfelé meg akadályokon át, pl. játszótéren elindul a számára elég alacsony mászókán felfelé, itthon pedig átmászik babzsákokon. De talán még ezeknél is nagyobb szó, hogy az értelem elkezdett pislákolni benne, ahogy az ezen a videón látható. :) Azt is észrevettem, hogy míg 8-10 hós kora közt csak kipakolni tudott tárgyakat valahonnan, most már bepakolni is hajlandó, ha a kezébe adunk egy kacatot és elé tartunk egy üreges tárgyat, amibe beteheti.

Elkezdett új hangokat is kiadni, pl. "dededede". A szájával berregést már elkezdte azelőtt, hogy a 10 hónapot betöltötte volna, de azóta már sokkal gyakrabban csinálja. És van még egy "szava", azt is igazából már 10 hós kora előtt elkezdte hajtogatni, az úgy hangzik, hogy "hákümm". Nem tudom mit jelent, de mindig nagyon komoly hangsúllyal, elgondolkozva mondja.

Az esti tápszerét már önállóan megissza az ágyikójában háton fekve. Előfordul, hogy ezután el is alszik önállóan, de általában nem. Arra sajnos még mindig nem jött rá, hogy ha álmos, arra mindig az a megoldás, hogy csendben és fekve marad, becsukja a szemét és nem mozog. Nem pedig az, hogy dobálja magát és ordít. Úgyszintén azt sem tudja még, hogy ha éjszaka felébred, akkor nem szükséges óbégatni. Szóval még mindig szüksége van segítségre az elalváshoz.

Idetettem egy mai fotóját, amin bizony már nem egy babaarc van, hanem egy huncut kisgyereké. :) A hosszát megpróbáltuk lemérni és 72 centinek mutatkozott, de biztos nem ment össze 10 hós kora óta, amikor meg 73,5 centinek mértük, szóval a következtetésem az, hogy nem lehet rendesen lemérni. Az viszont nem tévedés, hogy fogyott egy kicsit, de ez nem meglepő így, hogy hatalmas sebességel és állandóan járkál már.