Riki "baba" másfél éves lett ma! Mit is írhatnék róla? Aki élt már egy fedél alatt másfél évessel, annak nem kell bemutatni. :) Elképesztően cuki és elképesztően idegesítő felváltva. Előbbi miatt utóbbit elnézzük neki. Rengeteget fejlődött egyéves kora óta, úgyhogy minden rendben van vele. Amiket egyéves korában írtam, hogy ismételni próbál egy-egy szót és hogy a formabedobókkal ügyesen bánik, az igaz volt ahhoz képest, mennyi idős volt akkor, de igazán mostanra mondható el, hogy könnyen elbánik az olyan logikai játékokkal, mint a formabedobó és a formakirakó, és nagyon igyekszik megtanulni beszélni, ezért mindent ismételni próbál, amit mondunk. Sokszor ez úgy hangzik, mint mikor Phoebe próbálta franciául tanítani Joey-t, úgyhogy nagyon szórakoztató. :D Például:

Kriszta: Riki, kérsz mandarint?
Riki: Bagyagya!
Kriszta: Mandarin!
Riki: Bagyagyaa!
Kriszta: Man-da-rin!
Riki: Ba-gya-gyaaa!

És persze attól, hogy még nem tud sok mindent kimondani, már mindent ért, amit mondunk neki. Például:

Én: Riki, ha befejezted a vacsorát, akkor kapsz valamit!
Riki: (robog a hűtőhöz) CKRKAAA!
Vagyis tökéletesen érti, hogy mivel a vacsorának vége, az jön, hogy megkapja a vitamincseppjeit, amikhez a hűtőben tartott cumicukorból is kap egy kis darabot, mert ez oldotta meg a korábbi tiltakozását, hogy bevegye ezeket.

Ahogy ennyi időseknél ez lenni szokott, lelkesen mutatja a testrészeit, ha kérdezzük tőle, hogy "hol a fejed?", "hol a füled?", "hol a szemed?" stb., illetve utánozza az állathangokat, ha kérdezzük tőle, hogy "mit mond a kígyó?", "mit mond a cica?", stb. De nem is ez a nagy szám! A nagy szám az, hogy ha ugyanezeket az apja vietnámiul kérdezi tőle, amiből mi egy kukkot se értünk, akkor is ugyanúgy helyesen válaszol! Ez még nagyon érdekes és vicces lesz, hogy egyszerre két nyelvet tanul meg és abból az egyiket mi nem fogjuk érteni egyáltalán.

Kriszta az állása megtartása érdekében úgy látta jónak, ha már ennyi idősen bölcsibe adja kisfiát, a szokásos kétéves kor helyett. Riki ugyanabba a bölcsibe fog járni, ahol pontosan 13 éve Jojó is kezdett, csak akkor ő már kétéves volt. Ezekben a hetekben folyik Riki beszoktatása. Pár hete eljött hozzánk családlátogatni a két gondozónénije, és egyikük azonnal felismerte Jojót, pedig sokat változott 13 év alatt. :)

A beszoktatás eddig nagyon sikeresnek mondható. Riki könnyedén elfogadta az új helyzetet, békésen játszik és eszik már a bölcsiben és ma életében először el is aludt ott délután!

Itt van néhány kép az előző fél évéből. Ezek közül a vietnámi népviseletes és a biciklizős a legújabbak, szóval mostanában így néz ki a kis cukorfalat. Súlya az anyja szerint 10,5 kg az alapján, hogy mennyinek mérték ruhástul a bölcsiben, és a magassága 82 cm.