Mai témám a Rubik-kocka. Idén januárban Riki apái vettek Rikinek egy Rubik-kockát, így került egy a lakásunkba. Azelőtt már nagyon régen nem forgattam Rubik-kockát a kezemben, valahogy el is felejtettem, hogy létezik. Pedig a régi blogomból tudom, hogy 2006 januárjában az volt a tervem, hogy abban az évben megtanulom kirakni. Hát, jobb későn, mint soha alapon, megtanultam tizennyolc évvel később. :) Egyébként szerintem 2024 ideális a kocka megtanulására, mivel idén pont 50 éves ez a zseniális játék! Vagyis Rubik Ernő bácsi, aki most már bácsi, 80 éves lesz idén, csak 30 éves volt, amikor feltalálta!

Mivel azt sem tudtam, hogy egy átlagember nem képes magától kitalálni a kocka megfejtését, néhány napig próbálkoztam vele, mármint nem egész nap, csak amikor ráértem. Aztán megnéztem neten, hogy én vagyok a hülye, vagy ez tényleg ilyen nehéz, és azt találtam, hogy az emberek csak nagyon kis százaléka jön rá magától a megfejtésre (=kitartó zsenik). Megkérdeztem Apát, aki matematikus, hogy ő rájött-e valamikor magától és azt mondta, ő sem, hanem egy könyvből tanulta meg, de mostanra már elfelejtette. Tehát átlagember számára már az is pont elég agytorna, hogy leírás alapján megtanuljuk kirakni és megjegyezzük a lépéseket, hogy aztán a leírás nézése nélkül is ki tudjuk rakni. Elhatároztam, hogy ezt megcsinálom, és mivel igazából a lakásunkban lévő Rubik-kocka Rikié volt, vettem magamnak egy sajátot.

Kerestem a neten kezdőknek szóló leírásokat arról, hogyan lehet kirakni a kockát, és miután leírás alapján végre sikerült, Kriszta kérte, hogy neki is mutassam meg. Ezután pár hétig megszállottan forgattuk a kockánkat (ő magáévá tette Rikiét) minden adandó alkalommal, és már nem csak egy tárgyat cipeltünk mindenhova magunkkal reggeltől estig (telefon) hanem kettőt. Azóta már nem csak a telefonommal alszok, hanem a kockám is jön velem az ágyba. :D Február 14-én 20:36 volt, amikor életemben először kiraktam magamtól, tehát nem néztem rá közben egyszer sem a leírásra. Azóta is minden nap legalább egyszer kirakom, hogy jól rögzüljenek a lépések. Büszke vagyok magamra, hogy sikerült. :) Mivel az én gyerekem (15 éves) önállóbb, mint Kriszta gyereke (másfél éves), Kriszta még nem tudta megtanulni önállóan kirakni, de ami késik, nem múlik, mint az én példám is mutatja. :)

Megosztom itt azt a kirakási módszert, ami nekem bevált. Valamiért egyébként nehezemre esett felfogni azokat a jelöléséket, amiket alkalmazni szokás a kocka leírásaiban, ezért kitaláltam magamnak számomra logikus és könnyebben megjegyezhető jelöléseket. Mivel mindenki agya másképp működik, lehet, hogy másnak meg ezt nehéz felfogni. (A jelöléseim magyarázatát az egész irományom alá fogom tenni.) Arra pedig biztos, hogy mindenkinek más módszere van, hogy hogyan memorizálja ezeket a lépéseket az önálló kirakás érdekében. Én valahogy úgy tanultam meg, mint egy verset.


Először pár alap tudnivaló a kockáról, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megtanuljuk kirakni. Ezt a pár dolgot kell csak megérteni ahhoz, hogy tudjuk, a kocka melyik eleme hova való.
  • A kocka lapjain a középső elem nem tud mozogni. Annak a középső elemnek a színe mutatja, hogy a kirakott kockán melyik lap milyen színű lesz. (A manapság kapható kockákon a fehér lap van szemben a sárgával, a kék a zölddel és a piros a narancssárgával. Ezeknek az elhelyezkedése nem tud változni, akárhogy forgatjuk a kockát.)
  • Azt kell még megfigyelni, hogy vannak a kockának oldalelemei, amiken két szín van, és sarokelemei, amiken három szín van.
Ennyi elmélet elég is. :)


1. lépés: Fehér kereszt

Ez itt egy megoldandó kocka:
Az első feladat a fehér lapra tenni az oda tartozó oldalelemeket. A fehér kereszt akkor van kész, ha a fehér középelem körül a 4 oldalelem a megfelelő helyen van. Természetesen mindegy, hogy melyik színű lappal kezdünk, csak azért a fehér javasolt, mert a leírásokban általában azzal kezdenek, és így könnyebb követni a további lépéseket. A leírások, amiket olvastam, ehhez a lépéshez még nem adtak segítséget, hanem arra biztattak, hogy erre jöjjünk rá magunktól, mert a megfejtés közben hasznos dolgokat tanulhatunk meg a kocka működéséről, ami a bonyolultabb lépések megjegyzéséhez segíthet. De ha valaki szeretne, ehhez a lépéshez is találhat segítséget.

Így nézett ki a kockám, az 1. lépés végén. Minden fehéret tartalmazó oldalelem a helyén van:
2. lépés: Fehér sarokelemek

Ezután a fehér sarokelemeket is a helyükre kell tenni, hogy kialakuljon a kocka fehér lapja. Ehhez a kockámat úgy szoktam tartani, hogy az egyik éle van velem szemben. A fehér sarokelemet, amit a helyére akarunk tenni, a kocka alsó rétegén kell elhelyezni (a lenti képeken pirossal bekeretezve) a megfelelő helye alatt (zölddel bekeretezve). Ha ez megvan, a fehér sarokelemen a fehér lap lehet jobb oldalon (első kép), bal oldalon (második kép), vagy alul (erről nincs kép).
A szükséges forgatások:
jobb JL AB JF
bal BL AJ BF
alul BL HBL AJ2x HBF BF

Így nézett ki a kockám a 2. lépés végén. Mindegyik fehér sarokelem is a helyén van:
3. lépés: Középső réteg

A következő feladat a kocka középső rétegén is helyre tenni az elemeket. Ehhez a kockát úgy kell tartani, hogy a kirakott fehér lapja legyen lefelé és a majdani sárga lapja felfelé. Ebben a lépésben a velünk szemben felül lévő elemet (lenti képen pirossal jelölve) tudjuk áttenni a középső rétegre vagy jobbra vagy balra (lenti képen zölddel jelölve) úgy, hogy a velünk szemben lévő lapja velünk szemben marad. Tehát a felső réteg forgatásával azt kell elérni, hogy a kocka elülső lapján felül olyan oldalelem legyen, aminek a velünk szemben lévő lapja olyan színű, mint a kocka velünk szemben lévő lapja (lenti képen ez a piros lap), és a másik lapja olyan színű legyen, ami vagy a jobb vagy a bal lapra való. Lenti képen a pirossal bekeretezett elem például a bal oldalra való, mert az a kék lap. Előfordul, hogy nincs olyan elem, ami erre megfelelő, mert minden oldalelem a felső rétegen tartalmaz sárgát. Ilyenkor csak válasszunk egy oldalemet a felső rétegen, tegyük a szükséges forgatások elvégzésével a középső rétegre, és akkor a felső rétegre fog kerülni egy megfelelő oldalelem.
A szükséges forgatások:
jobbra TB JF TJ JL TJ EB TB EJ
balra TJ BF TB BL TB EJ TJ EB

Így nézett ki a kockám a 3. lépés végén. Az alsó és a középső rétegen minden elem a helyén van:
4. lépés: Sárga kereszt

Ebben a lépésben azt kell elérni, hogy a kocka tetején kialakuljon a sárga kereszt. De eltérően az 1. lépéstől, amikor a fehér oldalelemeket a helyükre kellett tenni, most még nem számít, hogy a sárga oldalelemek a helyükre kerüljenek, az majd a következő lépés. Itt elég, ha a sárga oldalelemek sárga lapja felfelé áll a lépés végén. A kockán a lépés elején három eset lehetséges:
- nem teljesül lenti két eset közül egyik sem
- két oldalelem sárga lapja felfelé áll úgy, hogy egy fordított sárga L betűt láthatunk a kocka bal távolabbi sarkában, ha megfelelően tartjuk a kockát (lenti első képen pirossal jelölve)
- két oldalelem sárga lapja felfelé áll úgy, hogy egy előttünk keresztben álló vonalat láthatunk, ha megfelelően tartjuk a kockát (lenti második képen pirossal jelölve)
Ha az első eset áll fenn, akkor a szükséges forgatásokat 3x kell elvégezni, ha a második eset, akkor 2x, és ha a harmadik eset, akkor 1x.
A szükséges forgatások:
EJ JF TB JL TJ EB

Így nézett ki a kockám a 4. lépés végén. A kocka tetején van egy sárga kereszt, de például a velünk szemben lévő elem nincs jó helyen, az a narancssárga lapra való:
5. lépés: Sárga oldalelemek

Ennek a lépésnek a végére a sárga oldalelemek is a helyükre kerülnek. A szükséges forgatások elvégzésével meg tudjuk cserélni a kocka tetején elöl lévő oldalelemet a bal oldalival (lenti képen pirossal jelölt két elem). Tehát úgy kell forgatni a felső réteget, hogy arra a két helyre olyan elem kerüljön, amiket érdemes megcserélni.
A szükséges forgatások:
JF TB JL TB JF TB2x JL TB

Így nézett ki a kockám az 5. lépés végén. Minden sárga oldalelem is a helyén van:
6. lépés: Sárga sarokelemek helyükre

Ebben a lépésben a sárga sarokelemeket kell a helyükre tenni, de még nem számít, hogy a sárga lapjuk merre áll. A szükséges forgatások elvégzésével a lenti képen pirossal jelölt három sarokelemet tudjuk odébb tenni eggyel a nyíl irányába, és a zölddel jelölt elem nem mozdul el. Úgy kell tartani a kockát, hogy a zölddel jelölt helyen oda tartozó elem álljon. Ha nincs ilyen, akkor csak végezzük el a szükséges forgatásokat, és az egyik sarokelem a helyére kerül.
A szükséges forgatások:
TB JF TJ BF TB JL TJ BL

Így nézett ki a kockám a 6. lépés végén. Minden sárga sarokelem is a helyén van, csak még nem mindegyiknek áll felfelé a sárga lapja:
7. lépés: Sárga sarokelemek forgatása

Ez az utolsó lépés számomra valami varázslásnak tűnik. :D A lépés végére a sárga sarokelemek is a megfelelő irányba állnak, vagyis a kocka teljesen készen lesz, de közben úgy tűnik, mintha az egész teljesen összekeveredett volna! A kockát úgy kell tartani, hogy az elülső lap jobb felső sarkában (lenti képen pirossal jelölve) olyan elem álljon, aminek a sárga lapja nem felfelé áll. A szükséges forgatások elvégzése után ezt kell megvizsgálni:
- Az elülső lap jobb felső sarkában lévő elemen a sárga lap felfelé áll?
- Ha nem, a szükséges forgatásokat megint elvégezni.
- Ha igen, akkor minden sárga lap felfelé áll?
- Ha igen, akkor a kocka már könnyedén befejezhető.
- Ha nem, akkor csak a kocka felső rétegét forgatva (fontos, hogy csak a felső réteget forgassuk, amitől káosz látszik kialakulni, de nem baj!) az elülső lap jobb felső sarkába tegyünk egy olyan elemet, aminek a sárga lapja még nem felfelé áll. Utána végezzük el a szükséges forgatásokat és vizsgáljuk meg a fentieket megint.
A szükséges forgatások:
2x: JL AB JF AJ

Így nézett ki a kockám a 7. lépés végén. Minden lap egyszínű:
A jelölések, amiket kitaláltam, mert nekem ezek a legérthetőbbek:

JF = jobb oldal fel

JL = jobb oldal le

BF = bal oldal fel

BL = bal oldal le

TJ = teteje jobbra

TB = teteje balra

AJ = alja jobbra

AB = alja balra

EJ = eleje jobbra

EB = eleje balra

2. lépésnél:

HBF = hátsó bal oldal fel

HBL = hátsó bal oldal le

BF = bal oldal fel

BL = bal oldal le

JF = jobb oldal fel

JL = jobb oldal le

A kirakott kocka összekeveréséhez ezt az oldalt használom.

És végül egy kép, rajta Apa, én és egy Rubik-kocka, az én méretemből ítélve a 80-as évek elején: